Deși anul acesta poate nu petrecem Paștele așa cum suntem obișnuiți, ci în formulă restrânsă și de acasă, trebuie să facem tot posibilul să ne bucurăm de lucrurile mici care fac sărbătorile frumoase. Paștele e despre liniște, familie și…cozonac. Corect? Așa că las aici rețeta de Cozonac cu Nucă pe care o am de la bunica mea. Unul mai bun nu am mâncat încă, așa că trebuie să-l încerci neapărat și o să-mi dai dreptate!
Tips and tricks pentru cel mai bun Cozonac cu Nucă:
-Prăjește nuca în cuptor timp de 5-7 minute la 180 de grade pentru a-i intensifica aroma și a o face mai crocantă.
-Asigură-te că toate ingredientele sunt la temperatura camerei înainte de a frământa aluatul. Cel mai indicat este să le scoți din frigider în seara de dinainte.
-Dacă nu poți frământa aluatul, poți folosi tehnica stretch&fold: apucă aluatul dinspre exterior, întinde-l ridicând în sus, apoi împăturește-l spre mijloc. Repetă.
– Aluatul trebuie să fie moale și elastic. El va fi lipicios la început, dar trebuie frământat cu mâinile unse cu unt până vei simți că e pufos și că nu se mai lipește de degete. Când a ajuns la această consistență, lasă-l să crească timp de o oră-o oră și jumătate într-un vas uns cu ulei lângă o sursă de căldură, acoperit cu un prosop. Aluatul trebuie să-și dubleze volumul.
-Când aluatul e suficient de crescut, pune-l pe blatul de lucru, mai frământă-l câteva secunde și împarte-l în 4 porții egale. Cantitatea de aluat va fi suficientă pentru doi cozonaci. Rulează fiecare bilă de aluat într-o foaie dreptunghiulară cu sucitorul sau mâinile. Eu am întins foile cu mâna și le-am făcut cam de un cm grosime.
-La zahăr și cacao, cantitățile pot varia în funcție de gustul tău. Eu am pus 200 grame de zahăr (aprox. o cană) și 5 linguri de cacao. Poți folosi ce esențe îți plac – eu am folosit esență de rom și niște coajă de portocală.
-După ce ai împletit cozonacii și i-ai pus în tăvi, mai lasă-i o jumătate de oră la crescut înainte de a-i băga în cuptor.
-Fă un sirop din apă și zahăr și unge cozonacii proaspăt scoși din cuptor cu el. Acoperă-i apoi cu un prosop umed. Asta va ajuta la înmuierea crustei și vor căpăta un luciu aparte.
Cozonac cu nucă
Ingredients:
Aluat
- 1.250 kg făină pentru cozonac
- 300 g zahăr
- 5 gălbenușuri de ou
- 100 g unt/margarină/ulei
- 1 lgț sare
- 50 g drojdie
- 200 ml smântână sau lapte bâtut
- 100 ml lapte
- mirodenii după gust
Cremă
- 5 albușuri de ou
- 350 g nucă mărunțită
- 5 linguri lapte
- 5 linguri cacao
- 200 g zahăr
- 1 linguriță esență de rom
- 1 linguriță coajă de portocală rasă
Instructions
Aluat
- Se înmoaie drojdia în laptele călduț.
- Se freacă gălbenușurile cu sare, apoi se adaugă treptat zahărul, mirodeniile și smântâna. Încălzim la foc mic compoziția până devine călduță.
- Într-un bol suficient de încăpător punem făina și facem o gaură în mijlocul ei. Turnăm drojdia înmuiată în lapte și amestecul cald de smântână și ouă și începem să încorporăm.
- Dacă aluatul nu e suficient de moale, se mai adaugă lapte călduț.
- Se frământă cu mâînile unse cu unt, repetând când devine iar lipicios. Aluatul este gata când e neted și nu se mai lipește de degete. Se lasă la crescut până se dublează în volum (minim o oră) într-un bol uns cu ulei, se acoperă cu un prosop și se apropie de o sursă de căldură.
Cremă
- Se bat albușurile spumă și se adaugă treptat zahărul, apoi cacaoa.
- Se adaugă laptele călduț peste nucă, apoi se încorporează cu albușurile până amestecul este uniform.
Asamblare cozonac
- După ce aluatul a crescut, se mai frământă un minut și se împarte în 4 porții egale. Se întind foile cu mâna sau sucitorul, se ung cu cremă și se rulează.
- Se împletesc cozonacii și se pun în tăvile unse cu unt sau tapetate cu hârtie de copt și se mai lasă la crescut în tăvi timp de 30 de minute.
- Se ung deasupra cu un ou bătut amestecat cu puțin lapte și se coc în cuptorul preîncălzit la 180° timp de aproximativ o oră, sau mai mult în funcție de puterea cuptorului.
- Când se scot din cuptor, se ung cu un sirop făcut din apă și zahăr și se acoperă cu un prosop umed.