Dacă tot e toamnă şi suntem în plin sezon al dovlecilor, hai să vedem şi cum se coace sau în ce îl folosim. Sinceră să fiu, toamna asta am gătit pentru prima oară cu dovleac. Până acum, nu am fost prea curioasă de el, dar am zis să-i dau o şansă şi nu-mi pare rău deloc! Se poate folosi în foarte multe prăjituri, piure-uri sau chiar supe. Unii oameni îl consumă chiar când îl scot din cuptor, doar copt şi condimentat! Dar mai întâi, hai să descoperim împreună cum să coci dovleacul plăcintar.
Poți găsi aici articole similare: Cum să coci porumbul în cuptor, Cum să faci lapte de migdale acasă, Cum să fierbi CORECT ouăle, Hummus în 3 culori făcut acasă.
De ce am ajuns să iubesc dovleacul:
-E pliiin de Vitamina A, Potasiu, Magneziu şi fibre.
-E foarte ofertant şi versatil: îl poţi fierbe, coace, sota, prăji.
-Îl poţi folosi atât în reţete de desert, cât şi în feluri principale: piure-uri, supe cremă, prăjituri, feluri principale, ba chiar şi salate. Eu l-am folosit şi în negrese şi au ieşit foarte însiropate şi bogate în textură.
Cum să coci dovleacul plăcintar:
-Păi, sunt trei feluri în care îl poţi coace: Tăiat în jumătate, cuburi sau felii. În funcţie de reţeta la care îl vei folosi, poţi alege metoda preferată.
-Dacă vrei să îl găteşti în tocane, piure-uri sau supe, e cel mai bine să îl cureţi de coajă şi să îl tai cuburi. Condimentează-l cu sare şi piper şi puţin ulei de măsline şi amestecă-le bine în tavă. Dacă reţeta este una de desert, înlocuieşte uleiul, sarea şi piperul cu scorţioară si zahăr brun sau sirop de arţar. Coacerea cuburilor va dura undeva la 30 de minute.
-Dacă dovleacul e copt în jumătăţi sau felii, nu trebuie curăţat de coajă, doar condimentează-l. Metoda asta durează puţin mai mult (aproximativ 45 de minute, dar îi dă dovleacului mai multă aromă. Eu îl coc felii de cele mai multe ori, indiferent de reţetă.
Cum să coci dovleacul plăcintar
Ingredients:
- 1 dovleac plăcintar
- 2 linguri ulei de măsline (dacă îl coci pentru ceva sărat)
- 1 praf sare și piper (dacă îl coci pentru ceva sărat)
- 1 lingură zahăr brun sau sirop de arțar (dacă e pentru desert)
- 1 linguriță scorțișoară măcinată (dacă e pentru desert)
Instructions
- Preîncălzește cuptorul la 180°C.
- Taie dovleacul în două jumătăți (pe lungime) cu un cuțit ascuțit.
- Cu ajutorul unei linguri, curăță dovleacul de semințe.
- Adaugă condimentele (în funcție de rețetă, sare și piper pentru sărat/ sirop de arțar sau zahăr și scorțișoară pentru desert).
- Dacă îl coci în jumătăți, pune-l în tavă și coace-l timp de 45-50 de minute sau până îl poți străpunge cu o furculiță.
- Dacă îl coci felii sau cuburi, taie jumătățile în modul dorit, pune-le în tavă și coace-le pentru aproximativ 35 de minute.
- Lasă-l să se răcească, apoi curăță-l de coajă și folosește-l în modul dorit.
6 thoughts on “Cum să coci Dovleacul Plăcintar”