Una dintre cele mai populare băuturi pe timp de iarnă, împreună cu populara ciocolată caldă, este clasicul vin fiert. Și spun clasic pentru că datează din perioada Romanilor și este extrem de răspândit în lume. Cam fiecare țară are propria variantă a rețetei. Se găsește în Franța, Anglia, Germania, Țările Nordice și, bineînțeles, România. După cum bine știți, aici e extrem de popular, așa că rețeta asta ar trebui să meargă direct în suflet!
TIPS AND TRICKS pentru cel mai bun Vin Fiert:
-În primul rând, vinul pe care îl alegi nu trebuie să fie nici cel mai scump, dar nici cel mai ieftin. Notele lui se vor pierde printre condimentele puternic aromate și fructele cu care îl vei infuza. Dar tot se va simți gustul lui, așa că nu te zgârci foarte tare când îl alegi.
-În al doilea rând, în ceea ce privește tipul de vin, cea mai populară alegere este vinul roșu. Am văzut însă și rețete cu vin alb, zahăr brun și coniac, cu un gust ușor mai răcoritor.
-Buuun, trecând mai departe: condimentele. Eu ador gustul tradițional de vin fiert, așa că am ales condimentele consacrate: scorțișoară, cuișoare, nucșoară, anason stelat. În oala în care l-am fiert am aruncat și niște clementine și un măr pentru gust.
-Cel mai important lucru când vine vorba de vinul fiert este să fiarbă la foc mic FĂRĂ a da în clocot. Așadar, focul va fi mereu la mic, pentru ca vinul să se infuzeze fără ca alcoolul și zahărul să se ardă.
-Cel mai bun mod de a evita arderea alcoolului este să infuzezi condimentele și fructele în puțin vin, cât să le acopere, timp de 5-10 minute. Când siropul s-a infuzat, adaugi restul de vin pe care îl vei încălzi alături de amestec timp de 5 minute. Acesta e un truc învățat de la Jamie Oliver.
-În ultimul rând, cu condimentele poți fi super inventiv, așa că înlocuiește orice ți se pare nepotrivit din lista de ingrediente.
Vin fiert
Ingredients:
- 1 sticlă vin roșu 750ml
- 1 măr tăiat cubulețe
- 2 clementine curățate
- 1 anason stelat
- 1 linguriță scorțișoară sau 1 baton
- 3 linguri zahăr
- 4 cuișoare
- ½ linguriță nucșoară
Instructions
- Într-o oală medie, pe foc mediu, pune toate ingredientele și toarnă vin peste ele, suficient cât să le acoperi doar.
- Lasă să fiarbă (fără a clocoti) timp de 5-7 minute, amestecând din când în când, până ce zahărul se topește și siropul se infuzează cu aromele condimentelor.
- Adaugă restul de vin și dă focul la mic și lasă vinul să se înfierbânte timp de 5 minute.
- Ia de pe foc și toarnă în căni, împreună cu câteva fructe din amestec. Se servește cald.
Poți găsi alte cocktailuri aici: Sangria cu Vin Roșu, Lichior de Ouă, Cocktailuri Sunrise Mimosa, Gin Tonic cu Afine și Lavandă.