Un fel de mâncare cu o origine controversată și nehotărâtă încă, Shakshuka are un lucru cert: un gust absolut DELICIOS. Este prezentă în bucătăria Nord-Africană, în cea Evreiască și chiar întâlnită în rețete vechi napoletane, în Italia (Uova in Purgatorio, în traducere Ouă în Purgatoriu). Am făcut prima mea Shakshuka vara trecută și am așteptat cuminte să ajung la culoarea roșie în feed pentru a putea s-o împărtășesc cu voi. A fost ATÂT de greu să mă abțin!
TIPS AND TRICKS pentru o Shakshuka perfectă:
-Această rețetă este una clasică, dar poți adăuga diferite toppinguri în ea. Merge foarte bine cu năut sau chorizo. Eu am fărâmat niște brânză Feta deasupra și am tocat niște pătrunjel proaspăt și a fost super gustoasă.
-Gătește sosul până se îngroașă și lichidul se evaporă. Ai nevoie de un sos dens și sățios la această rețetă.
-Asigură-te că ouăle sunt la temperatura camerei, pentru că ouăle reci vor coborî temperatura sosului și se vor găti neuniform. Le poți pune într-un bol cu apă călduță pentru a le aduce la temperatura dorită mai repede.
-Dacă nu ai roșii proaspete, folosește roșii cuburi la conservă. Evită sosul de roșii sau piure-ul, pentru că ai nevoie de o consistență mai solidă la sos.
-Condimentele care merg perfect la rețeta aceasta sunt pudra de usturoi (sau mai bine, cățeii de usturoi sunt perfecți), boiaua afumată și piperul proaspăt măcinat.
-Secretul pentru o Shakshuka perfectă stă în gătitul ouălor în cuptor. După ce sosul atinge consistența dorită, sapă 4 găuri în el cu ajutorul unei linguri și sparge ouăle acolo. Transferă ușor tigaia la cuptor și gătește totul timp de 8 minute le 180 de grade. Astfel, vei obține niște ouă poșate moi.
Shakshuka
Ingredients:
- 800 g roșii decojite tăiate cuburi sau 2 conserve de roșii cuburi
- 1 ceapă tăiată mărunt
- 3 căței usturoi
- 1 ardei roșu feliat subțire sau tăiat cuburi mici
- 4 ouă
- 2 linguri ulei de măsline
- 1 linguriță boia dulce afumată
- sare și piper după gust
- 1 mână de pătrunjel tocat neglijent
- 1 felie brânză Feta opțional
Instructions
- Într-o tigaie medie, călește ceapa, usturoiul și ardeiul. Adaugă roșiile și gătește sosul până ce se îngroașă.
- Adaugă condimentele, pătrunjelul și uleiul de măsline și gătește sosul până ce lichidul s-a evaporat aproape în totalitate, iar sosul este dens și consistent.
- Sapă 4 găuri cu ajutorul unei linguri și sparge cele 4 ouă în ele. Mută cu grijă tigaia în cuptorul preîncălzit și gătește totul timp de 8 minute la 180°C pentru a obține ouă poșate moi.
- Scoate tigaia din cuptor și asezonează cu pătrunjel tocat și Feta zdrobită deasupra.
Poți găsi rețete similare aici: Hummus în 3 culori, Cartofi dulci ”Prăjiți” la cuptor, Salată marocană de morcov.
Rețata aceasta mă dice cu gândul la copilărie. Bunica ne facea ș le numea “ouă pe zarzavat”. Erau delicioase.
Seamănă puțin și cu o mâncare machedonească cu ardei, roșii și telemea, “piperchi” se numește. Super super bună și aceea, doar că nu e cu ouă !