Cu siguranță mi-am găsit rețeta preferată de pe blog de până acum: această Tartă cu Cremă de Fistic și Jeleu de Zmeură! Este genul acela de desert pe care o dată ce îl guști, îl ții minte toată viața. și cu siguranță impresionează pe oricine. Găsești mai jos rețeta și câteva tips & tricks care să te ajute să obții tarta perfectă. De asemenea, poți găsi aici link-ul către Cursul de Online Baking live în cadrul căruia am gătit această minunăție.
TIPS AND TRICKS pentru o Tartă cu Cremă de Fistic și Jeleu de Zmeură perfectă:
-Pentru ganache-ul de ciocolată, folosește o ciocolată de bună calitate. O poți folosi pe aceasta, eu sunt foarte mulțumită de rezultatul obținut cu ea. De asemenea, este extrem de important să tai ciocolata cât de fin poți. Astfel, ganache-ul va avea o textura catifelată și bogată și nu va fi grunjos.
-Ganache-ul de ciocolată albă și fistic are la bază un raport de 2:1 între ciocolată și frișcă. El poate fi folosit, însă, și pentru alte deserturi. Dacă vrei să folosești crema la un tort sau o prăjitură, optează pentru un raport de 1:1 între ciocolată și frișcă lichidă (aceeași cantitate pentru ambele). Dacă vrei să folosești ganache-ul pentru a decora brioșe, poți folosi mixerul pentru a aera crema.
-Poți înlocui zmeura cu alte fructe de pădure, sau poți chiar schimba jeleul de zmeură cu un gem de casă.
-Dacă vrei să folosești alternative la fistic, poți alege nuci, migdale, caju sau alune de pădure. Sunt sigură că rezultatul va fi la fel de gustos.
-Este foarte imporant ca smântâna de frișcă să NU fiarbă. Fii atent la ea cât e pe foc și oprește-l înainte ca aceasta să dea în clocot.
-Pentru blat, eu am folosit mixul de bază pentru tarte de la Dr.Oetker pe care îl poți găsi aici.
-Rețeta a fost făcută în cadrul unui curs online de baking organizat de Dr. Oetker, pentru cel mai mare #bakingchallenge la care au dat startul odată cu campania ”Bucuroși să adunăm familia în jurul mesei”. Poți găsi mai multe detalii accesând acest link, unde poți înscrie rețete pentru a intra în cursa pentru unul din cele 5 premii de 1000 de euro oferite lunar. Așa că, treci la prăjiturit!
Tartă cu Cremă de Fistic și Jeleu de Zmeură
Ingredients:
Blat Tartă
- 1 Mix Dr. Oetker pentru blat de tarte
- 1 ou
- 150 g unt rece tăiat cubulețe
- 3 linguri cacao
Jeleu Zmeură
- 250 g zmeură
- 3 linguri zahăr
- 5 g gelatină
Cremă Fistic
- 400 g ciocolată albă
- 200 ml smântână pentru frișcă
- 100 g fistic măcinat
- ½ linguriță extract de vanilie
- ½ linguriță esență de migdale
Instructions
Blat de tartă
- Amestecă toate ingredientele până capătă consistența unui aluat.
- Presară blatul pe care vei lucra și un făcăleț cu făină, apoi întinde aluatul într-o foaie de 0.5 cm grosime, așează-l în forma de tartă și presează-l cu degetele pe toata suprafața lui.
- Folosește o furculiță pentru a găuri aluatul din loc în loc, apoi coace-l în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 30 de minute astfel: 15 minute acoperit cu o hârtie de copt și greutăți pentru aluat sau orez, apoi cele 15 minute rămase fără.
Jeleu de Zmeură
- Lasă gelatina la hidratat în 50 ml apă.
- Pune zmeura și zahărul într-un vas pe foc mediu, amestecând din când în când cu o lingură de lemn și zdrobind zmeura. Lasă amestecul să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 10 minute, amestecând pentru a nu se prinde de vas.
- După cele 10 minute, pune gelatina pe bain marie deasupra zmeurei și amestecă până ce devine un lichid transparent și gelatina s-a topit complet.
- Dă totul de pe foc, strecoară piureul de zmeură pentru a îndepărta semințele și lasă-l la răcit. Când s-a răcit complet, amestecă-l cu gelatina și toarnă-l peste blatul de tartă.
- Pune blatul la frigider (sau congelator, dacă ești în criză de timp) și lasă-l la rece până ce jeleul devine solid.
Cremă de Fistic
- Toacă fin ciocolata.
- Pune smântâna de frișcă într-un vas pe foc mediu și oprește-o când aproape ajunge la punctul de fierbere. Asigură-te că NU fierbe.
- Toarnă smântâna uniform peste ciocolată și lasă-le 5 minute, fără a amesteca.
- După cele 5 minute, amestecă ușor cu un tel, cu mișcări circulare.
- Adaugă fisticul măcinat și amestecă. Strecoară crema dacă vrei o textură mai fină, sau las-o așa cum este pentru o cremă cu bucăți crocante de fistic.
- Toarnă ganache-ul peste jeleul de zmeură și transferă tarta înapoi la frigider până devine complet solidă (ideal este să o lași peste noapte, sau minim 3-4 ore.)
- Decorează tarta cu bucăți mărunțite de fistic și petale de trandafiri comestibili (cei care se folosesc și la dulceață).
- Dacă vrei să obții felii tăiate perfect, scufundă lama cuțitului în apă fierbinte și șterge-o înainte de a tăia tarta.
Poți găsi rețete similare aici: Tartă cu ciocolată și bezea, Tartă cu Ciocolată Albă, Zmeură și Fistic, Tartă cu piersici şi migdale, Cheesecake cu fructe de pădure.